מהם הסימנים לדלקת חניכיים?
דלקת חניכיים איננה עניין נדיר. אנשים רבים סובלים מדלקת במצב קל או במצב מתקדם יותר. משמעות הדבר היא היווצרות דלקת באותה רקמה רכה המקיפה את השיניים. זוהי תגובה של מערכת החיסון כלפי נוכחות של חיידקים ולעיתים גורמים נוספים שמצטברים על השיניים וכן בסמוך לקו החניכיים.
למרות שמדובר במצב שכיח מאוד, אין להקל ראש. אם לא פונים לרופא השיניים ולא מקבלים טיפול, דלקת חניכיים קלה הופכת עם הזמן למחלת חניכיים עוד יותר משמעותית, רצינית ומזיקה. שימו לב כי בשלב הראשוני דלקת חניכיים היא מצב שניתן לרפא באופן מלא. צריך לשלב בין ניקוי יסודי יום יומי של השיניים לבין טיפול מתאים במרפאת השיניים ולעיתים ביקור אצל השיננית. בניגוד לכך, דלקת חניכיים במצב יותר קשה כבר גורמת לבעיות יותר יסודיות. לכן, כפי שנסביר בהמשך, הזנחה והתעלמות יסתכמו בסימפטומים נוספים, לא נעימים ולא רצויים. עם הזמן, דלקת משמעותית בחניכיים יכולה לגרום למחלות נלוות (בשל הדלקת שמתפשטת בגוף דרך מחזור הדם) וכן לגרום להתרופפות של השיניים ולבסוף אובדן שיניים בפה.
הסימנים הראשונים של דלקת חניכיים - מתי צריך לגלות עירנות
הסימנים הראשונים שמעידים על דלקת חניכיים הם בדרך כלל קלים ולעיתים כמעט לא מורגשים. דלקת מהסוג הראשוני עשויה בהחלט להיות בעיה שקטה. כלומר אין כאב ולכן קל להזניח ולהתעלם מהבעיה. הסימנים הראשונים יהיו בדרך כלל חניכיים אדומות. לכך מתלווה נפיחות קלה מאוד ולעיתים דימום קל בזמן צחצוח השיניים השגרתי. את הדברים הללו ניתן לראות באותו אזור שבו החניכיים נפגשות עם השיניים.
מה שלא פחות חשוב, זה לעקוב אחר שינויים שחלים בחניכיים עצמן. עם הזמן כאשר הדלקת לא מטופלת הן הופכות לפחות מוצקות, רכות יותר, כמעט ספוגיות למגע. כלומר הן פחות צמודות לשיניים. זהו שלב חשוב מאוד שלא צריך לזלזל בו. בשלב הזה עדיין יש מה לעשות וניתן לקבל טיפול על מנת למנוע החמרה במצב החניכיים. מומלץ לכולם לגלות תשומת לב ביחס לכל שינוי במראה החניכיים בתחושה של המגע בהם וכן הלאה. אם צריך, פנו לבדיקה.
דימום בזמן צחצוח - סימן האזהרה הנפוץ ביותר
לצד רגישות בחניכיים, דימום בזמן צחצוח הוא ללא ספק אחד הסימנים המובהקים לדלקת. צריך לומר זאת בצורה ברורה, חניכיים בריאות אינן אמורות ולא צריכות לדמם מאליהן וגם לא לאחר צחצוח שיניים. דימום בגלל חוט דנטלי שמועבר בצורה שגרתית או בזמן הצחצוח אלה סימני אזהרה. אפילו דימום קל מצביע על נוכחות של דלקת פעילה. הדימום נגרם בשל הרחבה של כלי הדם באזור הדלקתי.
אגב, טעות נפוצה היא להפסיק לצחצח בצורה מוקפדת היכן שרואים את הדימום. לכאורה, צחצוח יביא להחמרה אך למעשה המצב הוא אחר. ההפך הוא הנכון וצריך להקפיד על צחצוח יסודי, תוך שימוש במברשת רכה. הקפידו לצחצח בטכניקה נכונה, לאט ובהקפדה. זה יעזור להפחית את הדלקת ועם הזמן יעצור בהדרגה גם את הדימום. אם הדימום נמשך יותר משבוע או שבועיים מומלץ לפנות לרופא השיניים ללא דיחוי.
שינויים בצבע החניכיים בעקבות דלקת חניכיים
חניכיים בריאות, מסביר דוקטור אברבוך, מאופיינות בצבע ורדרד בריא. הן לא חלקות לגמרי וניתן לראות עליהן מעין נקודות זעירות או שקעים וזה טבעי. במצב של דלקת צבע החניכיים משתנה. במקום ורוד בריא ניתן לראות צבע יותר אדום וגם נראה שינויים במרקם שעשוי דווקא להיראות יותר חלק. שינויי בצבע החניכיים נובע משינויים בזרימת הדם כפי שקורה בכל דלקת. כמו כן מתרחשת בפעולה מקומית של מערכת החיסון המגיבה לדלקת ומנסה להילחם בה.
במקרים מסוימים יופיעו כתמים על החניכיים, בין אם ליד שן מסוימת ובין אם ליד כמה וכמה שיניים. זהו עוד סימן לכך שמשהו לא טוב קורה וצריך להגיע לרופא השיניים בהקדם.
נסיגת חניכיים, מה זה אומר, כיצד לזהות והאם זה הפיך
אי אפשר לדבר על דלקת חניכיים מבלי לדבר גם על נסיגת חניכיים. תופעה מסוג זה, שהיא מתקדמת יותר, באה לידי ביטוי בחשיפה של שורש השן, בתהליך איטי ומתמשך בדרך כלל. הדבר קורה עקב התכווצות של רקמת החניכיים. הסימן הראשון לנסיגה יהיה הופעת אזורים כהים מהרגיל סמוך לבסיס השן (היכן שקודם לכן החניכיים כיסוי את חלק זה של השן). מטופלים מרבים להתלונן בשלב הזה על כך שהשיניים נראות ארוכות יותר. שימו לב כי נסיגת חניכיים בשלב הזה, איננה ניתנת לריפוי בדומה לדלקת חניכיים רגילה. במצבים שבהם הדבר חמור ניתן לבצע ניתוח. עם זאת, ניתן בהחלט לעצור את התקדמות הנסיגה של החניכיים בפנייה לרופא השיניים. הרופא מטפל בצורה יסודית בגורמים לדלקת.
נפיחות וכאב בחניכיים נחשבים לסימני דלקת מובהקים
נפיחות בחניכיים היא סימן מובהק של דלקת בחניכיים. מדובר בתוצאה של הצטברות נוזלים ברקמה של החניכיים שבה ישנה דלקת. זהו סימן ברור לדלקת פעילה שרצוי לטפל בה בהקדם. החניכיים הנפוחות עשויות להיראות מבריקות יותר, חלקות יותר, באופן ששונה מהמראה של חניכיים בריאות. הנפיחות יכולה להיות מלווה בתחושה של אי נוחות בפה.
כדאי לשים לב שדווקא הכאב בדלקת חניכיים מופיע בשלבים מתקדמים יותר. רק כאשר הדלקת מחמירה והולכת, הכאב עשוי להפוך למטריד. הוא יכול להיות קל בלבד או קשה יותר, זה משתנה בין אנשים שונים. הכאב עלול להחמיר בתגובה לאכילה ולעיסה או בשתייה. לרוב במיוחד של מזון או שתייה קרים מאוד. דברים קרים ולעיתים גם חמים גורמים לכאב. זאת ועוד, הכאב יכול להקרין לאזורים נוספים בפה. נדגיש ונאמר כי הימצאות כאב, בין אם קל ובין אם מטריד, מצביעה על כך שהדלקת מחמירה. לכן כדאי להגיע לטיפול מקצועי מיידי.
רגישות מוגברת לחום או קור עשויה להיות תוצאה של חשיפת שורשי השיניים ובגלל דלקת חניכיים שהולכת ומחריפה. כאשר החניכיים נסוגות החלק הרגיש של השן (שנקרא דנטין) נחשף שכן החניכיים כבר לא עוטפות אותו כראוי. זה הדבר העיקרי שמוביל לתגובה של כאב בשל גירויים ממזון או משקה חמים או קרים. התופעה מתחילה בדרך כלל כרגישות קלה שמחמירה בהדרגה ככל שהדלקת מתקדמת.
האם ומתי ריח רע מהפה מרמז שיש דלקת חניכיים
ריח רע מהפה עשוי להטריד מסיבות שונות. אולם מעבר לאי נעימות חברתית, הרי שריח רע מסוג זה אכן יכול להיות סימן לדלקת חניכיים. אם ריח הפה איננו חולף אלא נמשך אפילו אחרי צחצוח שיניים וניקוי הפה, יש להיות עירניים. הריח הזה נוצר כתוצאה מפעילות של חיידקים בפה. מדובר בחיידקים מסוג מיוחד, שמשגשג ומתרבה מתחת לקו החניכיים. החיידקים מייצרים חומרים שהם אלה שמדיפים את הריח הלא נעים. במקרה של ריח כתוצאה מדלקת חניכיים, הוא בדרך כלל נוטה להיות חזק יותר בבוקר. כאמור, הוא פחות מושפע מצחצוח שיניים ואפילו לא מגרגור של מי פה בעלי ריח חזק. אם הריח הרע מלווה בטעם רע בפה, זהו סימן נוסף המחזק את האפשרות שמדובר בדלקת חניכיים. סובלים מריח רע מהפה, שלא עובר? אל תזניחו זאת וגשו למרפאת השיניים, להיבדק בהקדם.