ההבדל בין סתימה לבנה לסתימה כסופה (סוגי סתימות)
אחד הטיפולים הנפוצים ביותר ברפואת שיניים, אולי הנפוץ ביותר, הוא ביצוע סתימה. הצורך בסתימה מגיע כאשר מתרחשת עששת, תופעה שמוכרת בשם הנפוץ "חור בשן". לעיתים נדרשת סתימה גם מסיבות אחרות, אם השן ניזוקה בשל מכה חזקה וכדומה. הטיפול מהסוג הזה נועד למנוע התפתחות של זיהומים ובעיות בעומק השן.
זו הדרך הנפוצה לשחזר את פני השטח של השן, כדי למנוע נזק נוסף. לאחר הטיפול יכולות השיניים להמשיך לתפקד כראוי, בלעיסת מזון, באכילה ללא מגבלות. נבקש להבהיר כי למעשה יש יותר מאשר סוג אחד של סתימה. ישנן כמה אפשרויות כאשר הנפוצות ביותר הן סתימות כסופות מצד אחד וסתימות לבנות מהצד השני. להלן נסביר ונתאר כמה מההבדלים המרכזיים והעיקריים בין שני הסוגים הללו.
לפני שבוחרים לבנה או כסופה, קצת על תפקידה החשוב של סתימה
סתימה, כאמור, נועדה לסגור, לכסות ובעצם למלא חורים בשיניים. בין אם לבנה ובין אם כסופה, זהו תמיד חומר מילוי שאותו הרופא מכניס לשן, ממלא את החור. כמובן שהטיפול הזה נעשה רק לאחר שמסירים היטב את החלק הנגוע בעששת.
תפקידה העיקרי של כל סתימה הוא להחזיר לשן את צורתה המקורית, ללא פגמים, ללא חורים. היא עוזרת לשמור על החלק הפנימי של השן, זה שנמצא מעבר לקירות השן הקשיחות. היא חשובה שכן עוזרת שלא ייכנסו חיידקים, שלא ייכלאו בפנים שאריות מזון. במילים אחרות, הסתימה משמשת כמחסום שעוצר התפתחות של עששת נוספת.
את הסתימה מתאימים היטב ובמדויק למבנה השן. היא מעוצבת באופן שמשטח השן יישאר בסופו של הטיפול אחיד ממש כמו בשן בריאה מלפני הטיפול. רופא שיניים מסביר כי בנוסף לתפקידי הסתימות שציינו, כל סתימה גם נועדה למטרות נוספות. למשל, היא משככת את הרגישות לקור ולא פחות חשוב, גם משפרת גם את המראה האסתטי של השן (שהרי חור בשן איננו מחזה נעים לעין).
סתימות כסופות מאמלגם, הרכב הסתימה ותכונות החומר
סתימות אמלגם מיוצרות מתערובת של מתכות שונות. חומר זה היה בשימוש ברפואת שיניים כבר לפני למעלה ממאה שנה. אמלגם מורכב ממתכות כגון כסף, נחושת, כמות קטנה של כספית ועוד. הרכב החומר נועד ליצור חומר חזק במיוחד שמתקשה במהירות ומחזיק מעמד לאורך שנים.
התכונה הבולטת ואולי הראויה לציון ביותר של סתימות כסופות היא החוזק והעמידות שלהן. אותה עמידות מאפשרת להן לעמוד איתן גם תחת עומסי לעיסה חזקים. כמו כן הסתימות הללו מאוד עמידות בפני שחיקה כך שאין בעיה להשתמש בהן גם עבור שיניים טוחנות. עם זאת, יש להודות כי הצבע הכסוף שלהן יחסית בולט לעין וזוהי נקודת התורפה – הפן האסתטי.
סתימות לבנות, הרכב הסתימה ותכונות החומר
כאשר אנו מדברים על סתימה לבנה, אנו מדברים למעשה על סתימה בצבע הדומה לצבע השן הטבעית. רופאים שיניים מבהירים כי בשפה המקצועית מכונות הסתימות הללו סתימות קומפוזיט. החומר למעשה הוא שילוב של רכיבים אקריליים ועוד חלקיקים זעירים קשיחים. ניתן לטפל בסתימות לבנות תוך בחירה של גוונים שונים, על מנת להתאים לצבע השן המדויק של כל מטופל. יש לציין כי החומר מתקשה באמצעות אור מיוחד, שבו הרופא משתמש בזמן הטיפול.
התכונה ראויה לציון של סתימות לבנות היא היכולת שלהן להיצמד היטב לשן, להתחבר איתה בצורה איתנה. בזכות יכולת ההיצמדות הזאת, שנחשבת לגבוהה יותר מאשר בסתימות כסופות, הרופא יכול להסיר פחות חומר שן. במילים אחרות, ניתן להציל ולשמור על יותר שטח מהשן הטבעית הבריאה במהלך הטיפול. כמו כן מדובר בחומר שבתכונתו הוא גמיש יותר מאשר זה של הסתימה הכסופה.
סתימה לבנה בהרכב הנוכחי שלה, אם כן, משלבת כמה דברים יחדיו. תכונה של חוזק ועמידות, לצד מראה אסתטי, לבן, יפה שדומה לזה של השן הבריאה. לכן, סוג זה נחשב כיום לבחירה מועדפת עבור מטופלים רבים.
היתרונות האסתטיים של סתימות לבנות
היתרון האסתטי הוא אולי התכונה הכי בולטת של סתימות לבנות. הצבע שלהן נבחר בהתאמה מושלמת לצבע השן הטבעית. רופא השיניים יכול להתאים לכל מטופל ולכל מטופלת את הגוון המדוייק, את הסוג של הלבן בגוון שיהפוך את הסתימה לכמעט בלתי מובחנת .הסתימות הלבנות אינן אטומות לחלוטין בצבען, הן יכולות לשקף במידה מסוימת את האור מבחוץ וזה בדומה לשן טבעית. החומר הלבן לאחר ליטושו נעשה מבריק באופן טבעי, בדומה לזגוגית השן שכולנו יכולים לראות דרך המראה, בכל פעם שאנו מצחצחים שיניים.
עמידות הסתימות, כסופות אל מול לבנות
סתימות כסופות הידועות בעמידותן יכולות להחזיק מעמד לאורך שנים מבלי להינזק. ניתן לראות מקרים רבים שבהם אותה הסתימה ניצבת איתן אפילו 15 או 20 שנים ויותר. הן עמידות באופן ראוי לציון גם במגע מתמשך של שן בשן וגם בפני פגיעה בזמן לעיסת מזון. מכיוון שכך, הן נחשבות למועדפות עבור שיניים אחוריות ושיניים טוחנות אשר יש בהן עומסי לעיסה גבוהים.
סתימות מהסוג הלבן, במיוחד אלה מהסוג האיכותי יותר, גם הן נחשבות לעמידות למדי, אך לא ברמה של הסתימות הכסופות. יש לציין כי העמידות מאוד תלויה בגודל הסתימה, מיקומה בפה, הרגלי ניקוי השיניים והלעיסה שלכם. ההבדל בעמידות נובע מתכונות החומרים של הסתימה. האמלגם קשיח מאוד ואילו הקומפוזיט הלבן רך יותר.
משך זמן הטיפול והתהליך, בשני סוגי הסתימות
סתימה כסופה ניתן להתקין בתהליך מהיר למדי. לאחר הסרת העששת על ידי הרופא וסילוק הרקמה החולה מהחור של השן, אפשר להמשיך. בשלב זה ניתן להכניס את החומר לחור והרופא יכול לעצב ולדחוס אותו לפי הרצוי. הרופא צריך לפעול יחסית מהר, שכן החומר מתקשה בתוך דקות. לאחר הטיפול ניתן לחזור לשגרה ואף ללעוס רגיל כעבור זמן קצר.
סתימת לבנות עוברות טיפול קצת שונה, מעט ארוך יותר. התהליך מתחיל עם הכנת השן, ניקוי החור כמו בסתימה כסופה. אולם לאחר מכן יש להשתמש בחומרים שנועדו למלא את החור, בצורה של שכבות. את החומר הרופא מכניס טיפין טיפין, כאשר כל שכבה נוספת עוברת תהליך של התקשחות בעזרת אור. בשלב הסופי הרופא מלטש בעדינות את הסתימה על מנת לתת את הגימור הרצוי.
הבחירה בסוג הסתימה תלויה בשיקולים שונים. למשל, העדפות המטופלים, גודל החור שיש למלא, מיקום השן (קדמית או אחורית), מידת הלחץ המופעל על השן וכן המצב הכללי של שיני המטופל. במקרים שבהם ידועה רגישות לחומרים כאלה ואחרים או אם יש אלרגיה, יש להביא זאת בחשבון.
בטיחות הסתימות והיבטים של בריאות - מיתוסים מול עובדות
לאורך השנים עלו מיתוסים שונים, חלקם שגויים. יש מטופלים ששמעו כי יש בעיות של בטיחות בסתימות אמלגם כסופות, בשל תכולת הכספית שבהן. גם אם אי אפשר לבטל את הנקודה הזאת לחלוטין, צריך לומר כי מחקרים שנערכו על ידי ארגוני בריאות גילו כי רמת החשיפה לכספית מסתימות אמלגם נמוכה ביותר. אנשים חיים עם סתימות אלה הרבה שנים ללא השפעה ניכרת לעין. אם זאת, כמובן שמי שחושש פשוט יכול לבחור בסתימות הלבנות. סתימות לבנות נחשבות בטוחות לחלוטין, שכן אין בהן מתכות וכמובן אין בהן כספית. היתרון הנוסף הוא שהן מצריכות פחות הסרה של שן לפני הכנסת הסתימה.